Zadlužení Česka vzrostlo na dva biliony korun, stojí za tím hlavně půlbionový schodek letošního rozpočtu.

Státní dluh České republiky vzrostl za první pololetí letošního roku o 516,7 miliardy korun, a dosáhl tak výše 2,16 bilionu. V přepočtu na každého obyvatele Česka připadá dluh ve výši 201 700 korun. Za zvýšením dluhu stojí krytí schodku letošního rozpočtu, který byl schválen ve výši 500 miliard korun.

Novelu zákona o státním rozpočtu podepsal tento týden prezident, přičemž schodek chce ministerstvo financí krýt vydáváním státních dluhopisů.

Více než dvoubilionový státní dluh ke konci letošního roku avizovalo Ministerstvo financí již v červnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové má její rezort nyní pokryto 77 procent prostředků v korunách, které bude letos potřebovat na financování dluhu. Jde o 533 miliard korun. Průměrný výnos prodaných dluhopisů podle úřadu činí 1,15 procenta ročně.

„MF v prvním pololetí vydalo dlouhodobé dluhopisy především na krytí krizového schodku státního rozpočtu a na pokrytí splátek, z nichž většina je až v druhém pololetí. Tyto splátky budou zhruba 158,5 miliardy korun,“

„I díky tomu očekáváme, že dojde jak k poklesu absolutní výše dluhu, tak že relativní zadlužení vůči HDP na konci roku nebude vyšší než v roce 2013, kdy bylo zadlužení České republiky nejvyšší,” uvedlo ministerstvo financí.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká hromaděním schodků státního rozpočtu. Financuje se pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (anv)