Praha dostala od antimonopolního úřadu téměř milionovou pokutu za zvýhodňování parkování aut s hybridním pohonem. (Ilustrační foto)

Praha dostala pokutu 984 tisíc korun za zvýhodňování při parkování hybridů. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu Praha porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže, když bez objektivně ospravedlnitelných důvodů zvýhodnila na svém území parkování některých vozidel s hybridním pohonem v zónách placeného stání.

Bezplatné parkování přitom měla pouze ta hybridní vozidla, která byla schopna jízdy jen na elektrický pohon a u nichž výkon spalovacího motoru nepřesahoval 135 kW.

„Uvedené jednání, k němuž docházelo v období od 17. 4. 2018 do 30. 4. 2019, bylo způsobilé narušit hospodářskou soutěž na území hlavního města Prahy, neboť zvýhodňovalo prodejce hybridních vozidel se spalovacími motory do výkonu 135 kW, když koncoví zákazníci mohli možnost bezplatného parkování reálně zohledňovat při výběru nového vozidla,“ uvedl ÚOHS.

„Obdobně zvýhodňovalo také podnikatele využívající ke své činnosti hybridní vozidla s výkonem spalovacího motoru do 135 kW. Ti mohli být díky bezplatnému parkování zvýhodněni úsporou svých podnikatelských nákladů v řádu desítek tisíc korun oproti svým konkurentům, kteří také provozovali hybridní vozidlo, nicméně se spalovacím motorem nad 135 kW,“ doplnil.

Zvýhodnění vozidel s hybridním pohonem bylo podle úřadu motivováno snahou hlavního města omezovat negativní vliv emisí z dopravy na kvalitu ovzduší.

Zároveň ale konstatoval, že nastavená hranice 135 kW nebyla zvolena na základě objektivních kritérií. Výkon instalovaného spalovacího motoru totiž není spolehlivým ukazatelem hodnoty emisí hybridního vozidla.

K tomuto závěru nakonec dospělo i hlavní město, když uvedené kritérium v průběhu roku 2019 změnilo na limit hodnoty emisí CO2 ve výši 50 g/km, který vychází ze zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. (pel)