Vláda v zemi opětovně zavede jesle pro miminka a nejmenší děti. (Ilustrační foto)

Dětské skupiny budou v Česku zrušeny. Nahradit je mají nově vytvořené jesle. Dohodla se na tom vládní koalice. Babišova vláda změny prosadí schválením novely o dětských skupinách. Zákon by měl začít platit od pololetí roku 2021.

Oznámila to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Dětské skupiny budou zrušeny s tím, že je od července 2024 nahradí jesle. Ty by měly nově vznikat hlavně v mateřských školách. Byly by do poloviny roku 2024 určeny pro děti od půl roku do nástupu do školy. Následně pak už jen pro děti do čtyř let.

Podle chystané novely by stát přispíval na místo v jeslích jen dětem do čtyř let, jejichž rodiče pracují, studují, hledají si místo či podnikají. Ministerstvo práce navrhuje 7500 korun, nebo 5000 Kč.

Nynější příspěvek na dítě z fondů EU činí 9800 korun měsíčně.

„Dětské skupiny, které existují – a je jich zhruba tisíc, necháme doběhnout s tříletou přechodnou dobou,“ dodala Maláčová.

Od 1. července  k 1. 7. 2024 už by se všechna tato předškolní zařízení měla jmenovat „jesle“.

ČR patří v EU ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny.

Ty jsou financovány hlavně z peněz EU. Čerpání prostředků z evropských fondů však skončí v polovině roku 2022.

„Nastavíme systémové financování ze státního rozpočtu v ideálním případě předfinancované z evropských zdrojů. To bude pak věcí jednání s Evropskou komisí,“ podotkla Maláčová.

Pravidla pro jesle by byla přísnější než pro dětské skupiny. Nově by musely mít šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další náležitosti.

V mateřských školách, dětských skupinách či mikrojeslích dnes v Česku chybí zhruba 20 tisíc míst pro děti do tří let. (sfr)