Andrej Babiš chce přesvědčit slovinskou vládu, aby Češi měli cestu do její země volnou.

Slovinsko vyhodnotilo epidemiologickou situaci v Česku, Chorvatsku a Francii jako rizikovou a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Češi tak od sobotní půlnoci musí po příjezdu povinně na dva týdny do karantény, pokud se na hranicích neprokážou negativním testem na covid-19 a platnou rezervací. Premiér Andrej Babiš s opatřením nesouhlasí.

“Ráno jsem psal slovinskému premiérovi, abych ho informoval, že není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do jiné zóny,” řekl Babiš, podle něhož má Česko pouze lokální problém na Karvinsku.

Podle něj mu jeho slovinský protějšek Janez Janša slíbil, že situaci prověří. “On (Janša) říká, že to rozhodují epidemiologové, že s nimi bude mluvit,” dodal Babiš.

Po jednání ministra zahraničí Tomáše Petříčka s jeho slovinským protějškem Karlem Eriavecem ale k přehodnocení stanoviska tamní vlády nedošlo.

Umístění Česka na žlutý seznam mezi méně bezpečné státy znamená, že Češi přijíždějící do země musí od sobotní půlnoci prokazovat místo svého prázdninového pobytu nebo vlastnictví nemovitosti či lodě v prázdninové destinaci. Kromě toho musí předložit negativní test na koronavirus starý nejvýše 36 hodin.

Naopak pouhý průjezd zemí do Chorvatska je při prokázání účelu a cíli cesty stále možný. Turisté se však ve Slovinsku nesmí zdržet déle než 12 hodin a nesmí přenocovat.

Důvodem slovinského opatření je podle mluvčího vlády Jelko Kacina především nárůst počtu nakažených v sousedním Chorvatsku.

Situace se však vyhrocuje také v Česku. Po třídenním zpomalování totiž nárůst počtu nemocných opět zrychlil. Ve čtvrtek přibylo 132 nových případů nákazy koronavirem.

Počet zemřelých v souvislosti s covid-19 vzrostl na 353. Česko od počátku epidemie zaznamenalo celkem 12 178 případů.

(anv)