OKD kvůli koronaviru zastaví těžbu ve všech svých dolech. (Ilustrační foto)

Společnost OKD kvůli koronaviru zavírá všechny 4 doly, na kterých od 3. července přeruší. Důvodem je epidemie na šachtách. Nakažených je přes 20 procent horníků. 

Podnik o tom informoval v tiskové zprávě.

Přerušení těžby se bude týkat všech lokalit včetně Dolu Darkov, který OKD odstavily ze stejného důvodu už 22. května.

„Jedná se o rozhodnutí, ke kterému jsme přistoupili po zjištění nám v tuto chvíli známých výsledků z plošného testování na lokalitě ČSM,“ uvedla Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

„Od chvíle, kdy jsme evidovali prvního nemocného jsme přijali mnoho protiepidemických opatření, plnili jsme všechna nařízení krajské hygienické stanice včetně omezení kontaktu mezi směnami,“ dodala.

Z 3 403 otestovaných pracovníků dolů ČSM bylo 704 pozitivních. Podíl činí 20,7 procenta.

Od pátku proto budou všechna pracoviště připravena na dlouhodobou odstávku.

„Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě,“ vysvětlil ředitel provozu OKD David Hájek.

„Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude počet fárajících zaměstnanců vyšší, a to kvůli důkladné přípravě. Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů,“ dodal.

Zaměstnanci, na které se bude vztahovat přerušení provozu, a tudíž budou mít překážku na straně zaměstnavatele, budou pobírat plnou průměrnou mzdu.

Vojtěch: Uzavřít Karvinsko neplánujeme

Zhoršenou epidemiologickou situaci v kraji přijel řešit ministr Adam Vojtěch (ANO).

„Jednání bylo konstruktivní. Domluvili jsme se na posílení odběrových míst včetně Fakultní nemocnice Ostrava, které bych chtěl také poděkovat. Pokud jde o laboratoře, kapacita je dostatečná. Cílem je, abychom co nejrychleji testovali a trasovalo se,“ uvedl ministr.

Vojtěch dále ubezpečil, že v Moravskoslezském kraji není na pořadu dne zavedení ještě přísnějších opatření, například plošné karantény.

Uzavření OKD kvůli koronaviru podle něj zklidní situaci, ale stát by to nenařídil. (pel)