Většina ministrů a poslanců nedorazila na druhé čtení o navrhovaných změnách ve státním rozpočtu ČR. Chyběl i premiér Andrej Babiš, který se místo projednávání rozpočtu s rekordním schodkem 500 miliard sešel s rektorem Karlovy univerzity. (Foto: Twitter Babiš)

Babišovu vládu ani poslance projednávání státního rozpočtu se zvýšeným schodkem 500 miliard korun asi moc nezajímá. Na druhém čtení chyběla většina členů vládního kabinetu včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Místopředseda sněmovny Tomio Okamura (SPD) četl omluveny poslanců téměř 10 minut. 

Upozornil na to server Novinky.cz, podle kterého se z 200 poslanců omluvilo 60. Dalších 33 se zdrželo při schvalování pořadu schůze. To může znamenat, že jsou přítomní ve sněmovně, ale nebyli zrovna přihlášení v sále.

Chyběla navíc i většina ministrů Babišovy vlády včetně premiéra. Ten se místo projednávání rozpočtu s rekordním půlbilionovým schodkem sešel s rektorem Karlovy univerzity.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek označil účast tří členů vlády na projednávání novely rozpočtu za opovrhování Sněmovnou.

Opoziční poslanci kritizovali především výši schodku a hrozící zadlužení.

Sněmovna navrhla změny v rozpočtu za více než 165 miliard korun.

„Novela zákona o státním rozpočtu na letošní rok míří k závěrečnému schvalování. Umožní pokračování potřebných záchranných programů a robustní podporu ekonomiky, a to například investicemi v celkovém rozsahu 198 miliard Kč,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

Všechny pozměňovací návrhy ještě v pátek posoudí rozpočtový výbor a vydá k nim své doporučení. Rozpočtový výbor už dříve podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o 100 miliard korun a peníze přesouvá přímo do vybraných kapitol. (pel)