Koronavirus nepolevil ani s přicházejícím létem, Texas nebo Brazílie hlásí rekordní počty nakažených.

Koronavirus podle rostoucích čísel zdaleka neřekl poslední slovo. Ve čtvrtek u nás přibylo 93 nových případů, dvouciferně roste počet nakažených také na Slovensku. Evropa se mezitím potýká s novými ohnisky nákazy a strmě rostou křivky i v USA, Indii nebo Brazílii.

Čtvrteční nárůst 93 případů je oproti předchozímu dni o 34 lidí nižší. Celkově je v Česku aktuálně nemocných 2892, od začátku epidemie u nás dosud zemřelo 345 lidí.

Problémem jsou u nás zejména lokální ohniska. Na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku proto v pátek začalo další plošné testování pracovníků OKD. Celkem má testy podstoupit na 3000 lidí.

S nákazou bojuje i sousední Slovensko, kde již třetí den evidují dvouciferný počet nových případů. Ve čtvrtek testy odhalily dalších 13 nakažených, z toho polovinu v okrese Čadca nedaleko hranic s Českem.

Koronavirus se ale vzmáhá i v dalších státech Evropy, kde se situace v posledních týdnech vyvíjela pozitivně. Například Španělsko zaznamenalo ve čtvrtek 196 nových infekcí, což je nejvíce za poslední tři týdny. Celkově v Evropě eviduje Evropské středisko pro kontrolu nemocí 2,3 milionu případů.

S rekordními přírůstky se potýká i USA, kde je více než 2,5 milionu nakažených. Nemoci tu dosud podlehlo 126 785 lidí. Podle expertů ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se však koronavirem nakazilo desetkrát víc lidí, než uvádějí oficiální statistiky. Odhadem prošlo nemocí přes 20 milionů Američanů.

Z amerických států hlásí nyní největší přírůstky ty, které byly dosud epidemie ušetřeny. Například v Texasu se za 24 hodin nakazilo 5551 lidí, podobně je na tom Arizona a Kalifornie.

Druhou nejvíce zasaženou zemí světa je nyní Brazílie, kde se za poslední den potvrdilo téměř 40 tisíc nových případů a zemřelo 1141 z dosavadního počtu 55 tisíc obětí.

Nové případy rekordně přibývají i dalších státech Latinské Ameriky, jako je Mexiko nebo Guatemala. Podle expertů tu v řadě států pandemie dosud nedosáhla vrcholu.

(anv)