Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj poslal zálohu 3,5 milionu korun na byt v Brně, který nyní užívá i se svou rodinou. Nemovitost je přitom psána na firmu vlivného zákulisního hráče ČSSD Alexandra Čubu. Byt si nyní pronajímá antimonopolní úřad.

Se zjištěním přišly Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz.

Rafaj i jeho rodina užívají byty – jeden v Brně a druhý ve Frýdku-Místku – které oficiálně patří kontroverznímu frýdecko-místeckému podnikateli a bývalému bossovi jedné z místních buněk ČSSD Alexandru Čubovi, příteli Rafaje.

Čubovy společnosti za vlády ČSSD na radnici ve Frýdku-Místku získaly veřejné zakázky a dotace za desítky milionů korun, podle tehdejší opozice za nejasných okolností.

A to vše zčásti v době, kdy byl Rafaj radním či místostarostou Frýdku, ale i poslancem za ČSSD, napsaly servery.

Antimonopolní úřad od roku 2015 pronajímá pro svého předsedu Petra Rafaje třípokojový byt v brněnské ulici Cihlářská.

V katastru je jako vlastník nemovitosti, za kterou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) platí 12 tisíc korun měsíčně, zapsaná frýdecko-místecká společnost Proxima Realit, kterou ovládá Čuba.

Jak přesně se Čuba s Rafajem poté vypořádali, není jasné. Na přímý dotaz Aktuálně.cz Rafaj neodpověděl.

Jisté ale je, že právě v tomto domě nyní Rafaj bydlí. Nájem tu za něj ale platí antimonopolní úřad. Ten se totiž s podnikatelem Čubou v roce 2015 dohodl, že byt pro Rafaje pronajme.

Rafaj se brání, že mu byty nepatří. Podle redakce HN a Aktuálně se však chová, jako by nemovitosti jeho byly.

Podle Čuby je ale smlouva s ÚOHS dílem náhody. „Byt jsem nabízel k pronájmu vícero organizacím, zájem projevil ÚOHS, se kterým byla sepsána řádná smlouva,“ napsal HN Čuba. (pel)