Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) zkritizovala rezoluci Evropského parlamentu na téma Babišova možného střetu zájmů.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) se cítí dotčená rezolucí europarlamentu o střetu zájmů premiéra ČR Andreje Babiš (ANO). Evropský parlament se podle ministryně vměšuje do záležitostí České republiky a jeho vyjádření jsou za hranou. Současně zmínila, že v Česku funguje propracovaný systém kontrol, co se týče financí z Evropské unie. 

„I mě se dotkla některá ustanovení té rezoluce, nemyslím si, že to takto je. Máme skutečně propracovaný systém kontrol, nastavené jednotné metodické prostředí,“ řekla.

Reagovala tak na víkendové Babišovo vyjádření, podle kterého za rezolucí stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše, aby Česko v Bruselu poškodili.

Dostálová proto připraví vlastní reakci na rezoluci, protože nesouhlasí s mnohými částmi.

„Nerozumím, z jakého titulu se Evropský parlament vměšuje takto do záležitostí České republiky, podle mě toto nemá v historii obdoby,“ řekla.

Upozornila navíc, že ještě neskončila auditní šetření Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů.

Rezoluci namířenou proti údajnému dotačnímu střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše schválil Evropský parlament v pátek.

Dokument konstatoval, že Andrej Babiš nadále kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce”.

Zároveň vyzval Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů. Současně vybízí české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání. (pel)

Evropský parlament zasadil Babišovi ránu: Schválil rezoluci proti dotačnímu střetu zájmů

Kladivo na Babiše: Europarlament má rezoluci proti dotačnímu střetu zájmů premiéra ČR