Europarlament už má připravenou rezoluci proti možnému dotačnímu střetu zájmů premiéra ČR Andreje Babiše. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Europarlament už má hotovou rezoluci proti možnému dotačnímu střetu zájmů premiéra ČR Andreje Babiše. Rezoluce vyjadřuje politování nad tím, že premiér Babiš stále kontroluje agrochemický holding Agrofert a přitom zároveň vykonává vliv na rozdělování evropských peněz v Česku.

To podle textu rezoluce „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce“.

Návrh rezoluce také vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů. Současně vybízí české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Informovala o tom předsedkyně kontrolního výboru Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová, která s dalšími členy výboru představila návrh rezoluce kritizující možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Podle Hohlmeierové si státy EU nemohou vybírat, jak budou uplatňovat pravidla Evropské unie o střetu zájmů. A Evropská komise zároveň musí zrychlit kontrolu dodržování těchto pravidel, aby vysoce postavení politici již nemohli těžit ze své pozice.

EK by proto měla zajistit pravidla, která by zabránila dlouho se vlekoucím auditům, jež možnému zneužívání unijních fondů nahrávají.

Hohlmeierová tvrdí, že Česko budí dojem, že pro něj neplatí část unijního finančního nařízení o střetech zájmů.

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že premiér Babiš je ve střetu zájmů. Podle této zprávy má Babiš stále vliv na holding Agrofert, třebaže jej v roce 2017 formálně vložil do svěřenských fondů.

Premiér Babiš takové tvrzení odmítá. Usnesení Evropského parlamentu i jeho misi v České republice označuje za zpolitizovanou záležitost, která má ovlivnit výsledek dosud neukončené auditní procedury.

„Auditní procedury jsou velmi dlouhé. Po auditní zprávě následují otázky, odpovědi, další otázky a odpovědi. My chceme systém, který v reálném čase ukáže, které společnosti komu patří a kdo dostává evropské peníze,“ podotkla k tomu Hohlmeierová.

Evropská komise by podle ní měla stanovit jasná pravidla, která by bránila neúměrnému protahování délky auditu.

„Babiš se snaží dělat ze sebe oběť. Není obětí, je odpovědný za stát, měl by být odpovědný za to, co dělá. Měl by dávat odpovědi, měl by být transparentní a konstruktivně spolupracovat,“ dodala.

Kontrolní výbor podnikl v únoru cestu do Česka, kdy podle Hohlmeierové jeho členové zjistili, že české úřady neumějí střety zájmů politiků efektivně kontrolovat. Česká pravidla se podle ní liší od standardu v jiných zemích, neboť jsou v nich rozhodující čestná prohlášení politiků, jež úřady neprověřují.

Premiér Babiš však namísto spolupráce volil během únorové mise i po ní urážky, oznámila Hohlmeierová. Upřesnila, že  členové mise Evropského parlamentu se v Česku setkali s „agresivitou, kterou dosud nezažili“.

Babiš označil v době mise její české členy Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu za vlastizrádce. Předsedkyni výboru  Hohlmeierovou pak český premiér označil za „pomatenou“. (sfr)