Ve vnitřních prostorách i ve veřejné dopravě budou moci lidé v Česku odložit roušky od 1. července. (Ilustrační foto)

Roušky v Česku skončí 1. července. S výjimkou Prahy a Karvinska. Tamní obyvatelé se zřejmě v rouškách budou muset nadále péct i uprostřed parného léta. Ve vnitřních prostorách i ve veřejné dopravě budou moci lidé v Česku odložit roušky od 1. července. Zakrývání nosu a úst kvůli hrozbě koronaviru však má být nadále povinné v místech s vyšším výskytem nemoci, tedy například v Praze či na Karvinsku.

Všeobecný konec povinného nošení roušek v Česku oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zachování povinnosti by se však podle něho za současné situace týkalo Prahy a Karvinska. Ministerstvo chce ovšem se specifikací lokalit, kde konec roušek neplatí, na koronavirový vývoj v dalším týdnu.

Další zmírňování pravidel je možné díky příznivé epidemiologické situaci. Doporučila jej pracovní skupina pro rozvolňování karanténních opatření.

Podle ministra Vojtěcha se plošná opatření nyní posouvají na lokální úroveň.

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covidu-19,“ konstatoval.

V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka.

V místech se zvýšeným výskytem covidu-19 budou lidé muset nosit roušky také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních.

Ochrana nosu a úst bude i nadále v těchto lokalitách povinná například pro kadeřníky, ale i pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu. (sfr)