Agrofert poslal dopis šéfovi europarlamentu: Premiér Andrej Babiš prý holding neovládá, omezení dotací podnik nespravedlivě poškodí.

Případné zastavení dotací Agrofertu holding nespravedlivě poškozuje, napsal podnik v otevřeném dopise předsedovi Evropského parlamentu Davidu Sassolimu. Současně podnik odmítl tvrzení parlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu, že český premiér Andrej Babiš (ANO) holding kontroluje a je kvůli tomu ve střetu zájmů.

„Věříme, že Agrofert nebude z politických důvodů jakkoli vystaven tomu, že by byl znevýhodněn vůči svým konkurentům, což jsou mnohdy také velké podniky. Takový ´trest´ by byl ještě absurdnější vzhledem k tomu, že neexistují žádné důkazy o tom, že by společnosti skupiny Agrofert využívaly fondy EU v rozporu s jejich cíli,“ uvedl předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša.

Evropský parlament má v dohledné době schvalovat závěrečnou zprávu výboru z mise do České republiky.

„Jsme přesvědčeni, že výbor nepřípustně zasáhl do nedokončeného šetření zahájeného Evropskou komisí. Závěry, ke kterým výbor dospěl, jsou zjevně nesprávné a neopodstatněné,“ řekl Průša.

„Zpráva mimo jiné tvrdí, že český premiér Andrej Babiš, cituji, stále ovládá společnost Agrofert jako zakladatel a jediný příjemce dvou svěřeneckých fondů. Nejsou však předloženy žádné důkazy, které by dokládaly toto tvrzení. Naopak ze zprávy jasně vyplývá, že členové výboru se nezúčastnili jediné schůzky, která by se touto otázkou zabývala,“ dodal.

Zástupci Bruselu navštívili Česko letos v únoru. Dospěli k rozhodnutí, že Babiš Agrofert nadále ovládá, přestože holding vložil v roce 2017 do svěřenských fondů. Europoslanci navrhují pozastavení plateb z evropských fondů pro Agrofert, dokud se střet zájmů nepodaří vyřešit.

Agrofert závěry výboru kritizoval. Podle něj výbor nepředložil pro svá tvrzení žádné důkazy.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka jinou auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

I v tomto případě předseda vlády odmítá, že by byl ve střetu zájmů. (pel)