Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá požadavek komunistů na snížení schodku státního rozpočtu ČR a pohrozil i předčasnými volbami. (Foto: Redakční koláž)

Poslanci v Česku bojují o výši schodku státního rozpočtu na příští rok. Komunisté odmítají podpořit vládou navrhovaný deficit 500 miliard a požadují snížení na 450 miliard. Premiér Andrej Babiš (ANO) tuto variantu odmítl a pohrozil předčasnými sněmovními volbami.

Menšinová vláda ANO a ČSSD je na podpoře komunistů závislá. KSČM pomohla Babišově vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro rok 2019 a toleruje vládní koalici.

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa se strana rozhodla v rozpočtovém výboru zdržet hlasování.

„Usnesení našeho výkonného výboru je jasné, že nechceme tak vysoký schodek a že chceme sedmiletý plán řešení konsolidace veřejných financí, protože tak velké zadlužení Česká republika během jednoho roku ještě neměla,” uvedl Filip.

Podle komunistů by měla vláda konkretizovat investice, na které plánuje peníze použít.

Kromě výše schodku rozpočtu jedná KSČM s Babišem o úpravě podmínek tolerance vlády.

Babiš přitom zmínil i možnost předčasných voleb, kdyby rozpočet neprošel a vláda nemohla realizovat svůj program.

„Nechci předčasné volby, ale v momentě, že by naše koaliční vláda nemohla prosadit rozpočty, které potřebuje, tak potom to samozřejmě může být otázka na stole,“ uvedl Andrej Babiš pro iDNES.cz na otázku, zda by spor o rozpočet mohl přerůst až do předčasných voleb.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 200 miliard a později na 300 miliard.

Nyní vláda požaduje třetí navýšení, a to na 500 miliard.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) původně chtěla požádat parlament o podporu dalšího navýšení deficitu tento týden.

Po pátečním jednání s komunisty, kteří hodlají věc probrat až na sobotním zasedání širokého vedení, uvedla, že může žádost posunout na další týden. (pel)

Komunisté vypověděli vládě poslušnost: Nechtějí 500 miliard Kč deficitu bez jasného účelu

Babišova vláda schválila zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun