V sídle ČD Cargo zkoumala policie okolnosti, za kterých státní dopravce uzavřel smlouvu se slovenskou SMK.

V sídle státního kolejového dopravce ČD Cargo zasahovala v pátek policie. Odnesla si dokumenty k údajně nevýhodné smlouvě o prodeji a pronájmu vagonů se slovenskou firmou SMK. Smlouvu už dříve kritizoval bývalý dodavatel ČD Cargo, uskupení kolem bratří Šušků, a kvůli ní také podal trestní oznámení.

Podle týdeníku Hrot se může škoda pohybovat až kolem jedné miliardy korun.

Policisté, kteří v sídle státem vlastněného železničního dopravce zasahovali, přišli v civilu, vyslechli zaměstnance a odnesli si dokumenty. Nikoho nezadrželi.

Detektivům asistoval výkonný ředitel ČD Carga Tomáš Tóth, protože na místě nebyl přítomen ani jeden z trojice členů představenstva.

Zásah souvisel s údajně nevýhodnou smlouvou se slovenskou firmou SMK podnikatele Ivana Petříčka. Té podle serveru Seznam Zprávy prodal český železniční dopravce 500 nákladních vagonů za 50 milionů korun.

Modernizované vagony si na základě smlouvy obratem pronajme až na 15 let za více než 900 milionů korun. A pak je může odkoupit zpět za další stovky milionů.

Kontrakt jako nevýhodný kritizovala už v minulosti společnost Ostravské opravny a strojírny z uskupení firem Rail Invest bratří Petera a Rudolfa Šuškových. Kvůli tomu také podala trestní oznámení na vedení nákladního dopravce.

Ještě nedávno přitom Rail Invest figuroval jako dlouhodobý obchodní partner ČD Cargo. Jednalo se o dodávky nových vagonů a opravu a modernizaci starších.

Kvůli obchodním sporům, mimo jiné o údajné nespolehlivosti dodávek, ale spolupráce skončila. Obě strany nyní vedou soudní spory.

(anv)

https://www.byznysnoviny.cz/2020/01/23/bratri-suskove-kteri-za-750-milionu-ziskali-vagonku-legios-jsou-obchodni-valce-cd-cargo/