Státy Evropské unie přicházejí kvůli padělanému zboží o miliardy korun ročně.

Státy Evropské unie (EU) přicházejí ročně kvůli padělanému zboží o miliardy korun. Padělané výrobky představují až 6,8 % výrobků dovezených do EU, tedy 121 miliard eur (3,2 bilionu Kč) ročně. Dotčená odvětví v letech 2013 až 2017 celkem přišla o více než 83 miliard eur (2,2 bilionu Kč) ročně. Navíc bylo ztraceno 671 tisíc pracovních míst v podnicích, které vykonávají činnost legálně. Členské státy přišly o daňové příjmy ve výši 15 miliard eur (400 miliard Kč) ročně.

Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Úřadem Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

Nejvíce vzrostl prodej padělané kosmetiky. Originální výrobci přišli o 14,1 procenta tržeb, což je více než 252,9 miliardy korun.

Často jsou také padělány oděvy, obuv, šperky nebo léčiva. V letošním roce zločinci využili pandemie covidu-19 a vrhli se na výrobu léků a ochranných prostředků.

Zločinná spolčení se významně zapojují do padělání a pirátství, přičemž trestná činnost v oblasti duševního vlastnictví se často kombinuje s jinými druhy trestné činnosti, např. s praním peněz, obchodováním s lidmi a příležitostně s nucenou prací, jak dokládají dvě společné zprávy Europolu a úřadu EUIPO.

Způsob činnosti zločinných spolčení je díky rozvoji technologií a distribučních řetězců čím dál složitější a zároveň se také neustále rozšiřuje sortiment padělaných výrobků.

V České republice odvětví padělků evidovalo ušlý zisk 2,2 miliardy korun. (pel)