Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (ANO) je nejvlivnější ženou v Česku, ukázal tradiční žebříček časopisu Forbes. Z čela tak sesadila loňskou vítězku eurokomisařku Věru Jourovou, která letos skončila na 2. místě. Třetí pozici obsadila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která také v minulosti žebříček vedla.

„Pokud vliv měříme i tím, na kolik lidí mají přímý dopad různá její rozhodnutí, není momentálně vlivnější Češky než Alena Schillerová. Žádná jiná žena v Česku momentálně nehospodaří s větším množstvím peněz než šéfka Babišova státního rozpočtu ve výši 1,7 bilionu korun,” uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Forbes žebříček nejvlivnějších žen Česka poprvé sestavil v říjnu 2012.

Letos časopis představil celkem 135 nejvlivnějších žen. Celý rok přitom redakce sledovala přes 300 žen, v širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury či sportu.

U žen z byznysu sleduje hospodářské výsledky společností, které ženy vlastní nebo je vedou, dění uvnitř firem i na trhu, nové akvizice, počet zaměstnanců i meziroční srovnání či celkový stav jejich odvětví.

V sekci politiky a veřejné správy je počítáno s objemy peněz, nad kterými mají dotyčné ženy přímou kontrolu, ale i to, kolik lidí může jejich rozhodnutí přímo ovlivnit. Zároveň jsou posuzovány pozice a reálné pravomoci a důležitým kritériem je také jejich odvolatelnost. (pel)


10 NEJVLIVNĚJŠÍCH ŽEN ČESKA 2020 PODLE ČASOPISU FORBES

1. Alena Schillerová vicepremiérka, ministryně financí
2. Věra Jourová eurokomisařka
3. Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyně
4. Kateřina Jirásková finanční ředitelka a předsedkyně představenstva PPF
5. Petra Procházková finanční ředitelka a členka představenstva Agrofert
6. Michaela Chaloupková ředitelka divize Správa a členka představenstva ČEZ
7. Jana Maláčová ministryně práce a sociálních věcí
8. Renata Mrázová chief people officer Home Credit
9. Simona Sokolová členka představenstva Agrofert
10. Ivana Tykač majitelka realit a zakladatelka Women for Women