Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob bude letos možné podat až do 18. srpna.

Podnikatelé, kteří ještě nepodali přiznání za rok 2019 a nedoplatili daň z příjmů, dostanou ještě čas navíc, a to až do 18. srpna. Vyplývá to z Liberačního balíčku III, který schválila vláda. Balíček dále prodlužuje prominutí DPH na bezúplatná dodání ochranných prostředků do 31. července 2020. Daň z nabytí nemovitostí bude možné přiznat a uhradit do konce roku.

Informovalo o tom ministerstvo financí na svém webu.

„Podnikatelé a živnostníci díky tomu získají ještě více času pro podání svých přiznání a na zaplacení daně z příjmu, čímž jim ponecháme důležité finanční prostředky k překonání těžkého období,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Za běžných okolností je povinnost podat daňové přiznání do 1. dubna. Nejprve vláda termín posunula do 1. července, nyní až do 18. srpna.

Rovněž dojde k automatickému prominutí úroků na všech daních za období od počátku nouzového stavu do 31. prosince 2020 v případech, kdy bude správcem daně povoleno posečkání v souvislosti s koronavirem.

„Odložení platby daně z nabytí nemovitosti do konce roku je vítaným krokem, neboť hrozilo, že někteří kupující budou muset daň uhradit a teprve po nabytí účinnosti zákona jim bude oproti žádosti na finanční úřad vrácena,“ vysvětlila Schillerová.

Liberačním balíčkem II byla úhrada daně z nabytí nemovitých věcí již fakticky odsunuta do 31. srpna. Tímto rozhodnutím dojde k překlenutí období až do nabytí účinnosti zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. (pel)