Poslanci dali táborníkům a jiným dobrovolníkům týden placené dovolené navíc. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Poslanci schválili týden placené dovolené navíc pro zaměstnance, kteří jako dobrovolníci působí na táborech a akcích pro děti a mládež. Týden hrazené dovolené navíc pro dobrovolníky, kteří pracují s mládeží, stát vyjde na 50 milionů korun.

Týden další placené dovolené pro „táborníky“ prosadil šéf klubu STAN Jan Farský přes nesouhlas ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

Zavedení týdenního placené volna ročně pro zaměstnance, kteří působí na táborech a akcích pro děti a mládež je dalším benefitem. Již nyní pro ně existuje možnost využití až třítýdenního neplaceného volna. ta by se nyní měla rozšířit i na sportovní soustředění dětí a mládeže.

Podmínkou pro získání týdne dovolené bude, že zaměstnanec působí ve spolku, který je registrovaný minimálně pět let s tím, že se dobrovolnické činnosti věnuje minimálně rok.

Týden hrazené dovolené navíc pro dobrovolníky vyjde státní pokladnu na 50 milionů korun. Ministryně financí Alena Schillerová přislíbila poskytnout peníze.

Dovolená se nově nebude poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovat se bude s týdenní pracovní dobou. (sfr)