Ekonomika eurozóny muže v letošním roce kvůli pandemii klesnout až o 12 procent, odhaduje Evropská centrální banka.

Ekonomika eurozóny klesne v letošním roce kvůli pandemii o 8 až 12 procent. Uvedla to prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christina Lagardeová. Podle ní se ekonomice vede hůře, než se původně předpokládalo. 

ECB dříve uvedla, že ekonomika by se mohla snížit o 5 až 12 procent.

Nyní ale Lagardeová upozornila, že mírný scénář je již zastaralý a je nutno počítat s mnohem větším propadem.

V březnu ECB spustila kvůli koronavirové krizi program na nákup dluhopisů a dalších aktiv v objemu 750 miliard eur (20,3 bilionu korun).

Ekonomika Evropské unie i eurozóny se kvůli šíření covidu-19 prudce propadla. Hospodářství EU kleslo o 3,5 procenta, v eurozóně 3,8 procenta. Jde o nejvýraznější propad od roku 1995. Itálie a Francie upadly do recese. Předběžné odhady zveřejnil na konci dubna Eurostat.

A ekonomové očekávají ve 2. čtvrtletí ještě horší čísla. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že ekonomika eurozóny letos klesne o 7,5 procenta.

Francouzská ekonomika je na tom vůbec nejhůř od roku 1949. V porovnání s předchozím čtvrtletím klesla o 5,8 procenta. Protože HDP země zaznamenal propad už druhý kvartál za sebou, je Francie v recesi.

Stejně je na tom i Itálie, která se taktéž ocitla v recesi. Oproti předchozímu čtvrtletí se tam ekonomika snížila o 4,7 procenta. (pel)