Nová chytrá karanténa letos státní rozpočet ČR vyjde asi na 200 milionů korun.

Vylepšená podoba chytré karantény s označením 2.0, která má za úkol připravit Česko na případnou druhou vlnu koronavirové epidemie, přijde letos státní rozpočet na 200 milionů korun. Započítány jsou náklady na informační technologie a 157 nových pracovníků, kteří nastoupí do nového odboru ministerstva a na všech 14 hygienických stanic. 

Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v České televizi.

Na každou ze 14 krajských hygienických stanic by mělo nastoupit 10 nových pracovníků. Ti se budou zaměřovat na trasování lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženým.

„Bude to nastaveno tak, abychom zvládli zhruba 400 nakažených lidí denně, případně můžeme rozšířit až na 1000 lidí denně,” řekl ministr.

Resort vypsal výběrové řízení na pozici hlavního hygienika, protože Babišova vláda v polovině března odvolala Evu Gottvaldovou. Nyní je řízením pověřená ředitelka středočeských hygieniků Jarmila Rážová.

Zapojení do systému karantény bude i do budoucna dobrovolné. Plán počítá například s využitím mobilní aplikace eRouška nebo dobrovolným sledováním pohybu aplikací Mapy.cz. (pel)