Afrika má už 100 tisíc osob nakažených koronavirem. (Ilustrační foto: archiv)

Afrika má už 100 tisíc osob nakažených koronavirem. Dosud na „černém kontinentu“ na důsledky nemoci covid-19 zemřelo 3100 lidí. Brazílie a Rusko hlásí rekordní denní přírůstky zemřelých. WHO odhadovala, že se v Africe nakazí koronavirem téměř 250 milionů lidí.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Africe zatím překonal 100 tisíc osob. Na africkém kontinentu žije 1,3 miliardy lidí.

Nemocnice v afrických státech nejsou přetížené náporem pacientů s nemocí covid-19. Dosud však v Africe podstoupilo testy na koronavirus jen 1,3 až 1,4 milionu lidí.

Přetrvávajícím problémem je přitom nedostatek testovacích sad a zdravotnických pomůcek.

V Tanzanii se tamní prezident pokusil „porazit“ koronavirus modlitbami. Tanzanská vláda však počty nakažených neaktualizovala už tři týdny.

Podle nejnovějšího – nejhoršího možného – scénáře plynoucího z epidemiologických modelů by se v Africe nakazily více než tři miliony lidí, z nichž by přes 300 tisíc lidí zemřelo.

Brazílie a Rusko: rekordní počty obětí

Brazílie a Rusko oznámily rekordní denní přírůstky zemřelých. V Brazílii počet mrtvých s covidem-19 přesáhl hranici 20 tisíc.

Rekordní denní přírůstek 150 mrtvých hlásí Rusko, které dosud evidovalo dohromady 3294 zemřelých. Řádově nižší počet obětí oproti některým jiným velkým zemím však vyvolává pochybnosti o spolehlivosti ruských statistik.

Celkový počet osob infikovaných koronavirem ve světě podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) přesáhl 5,1 milionu. Zemřelo více než 333 tisíc osob. Vyléčily se zhruba dva miliony lidí. (sfr)