Nový Zéland chce pomoci ekonomice zasažené koronavirem zavedením čtyřdenního pracovního týdne. (Ilustrační foto)

Nový Zéland zvažuje pomoci ekonomice zasažené koronavirovou pandemií zavedením čtyřdenního pracovního týdne. Naznačila to novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Zredukování počtu pracovních dnů v týdnu na pouhé čtyři by podle premiérky umožnilo občanům více se věnovat turistice a ekonomicky tím podpořit rozvoj turistiky.

Novozélanďané se podílejí na místním cestovním ruchu zhruba šedesáti procenty. Zároveň ale v zahraničí utratí každý rok asi devět miliard novozélandských dolarů (zhruba 136 miliard korun). Odsud Ardernová odvodila, že pokud občané Nového Zélandu budou méně dnů pracovat, získají více dnů na cestování.

Vyzvala proto zaměstnavatele, aby zvážili možnosti pružnějšího pracovního režimu, práci z domova a přidělení delších směn v rámci kratších pracovních týdnů.

Hranice Nového Zélandu zůstávají pro zahraniční turisty uzavřené. Čtyřdenní pracovní týden by tak podle Ardernové mohl podpořit ekonomiku a domácí cestovní ruch.

S myšlenkou na kratší pracovní týden už dříve přišli například australští vědci, kteří dospěli k názoru, že lidé starší 40 let by měli pracovat jen 3 dny v týdnu.

Koncept čtyřdenního pracovního týdne již na Novém Zélandu uvedla do praxe firma Perpetual Guardian. Po zavedení kratšího pracovního týdne byla spokojenější většina zaměstnanců. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Na Novém Zélandu budou zaměstnanci pracovat jen 4 dny v týdnu. Zvýší tím produktivitu

Lidé starší než 40 let by měli pracovat jen 3 dny v týdnu. Vyzkoumali to australští vědci