Novozélandská firma Perpetual Guardian se rozhodla zavést čtyřdenní pracovní týden. (Ilustrační foto: Nový Zéland)

Novozélandská firma Perpetual Guardian se rozhodla zavést čtyřdenní pracovní týden. Přesvědčilo ji o tom osmitýdenní testovací období, během něhož údajně klesla u zaměstnanců hladina stresu a mírně se navýšila produktivita.

Šéf společnosti Andrew Barnes je s výsledkem spokojený, pochvaluje si i silné zvýšení iniciativy a spokojenosti zaměstnanců. Ve firmě tak navrhl zavést kratší pracovní týden nastálo.

„V příštích týdnech to musí schválit představenstvo,“ uvedl Barnes pro list New Zealand Herald.

Na experiment finančně-poradenské firmy od března dohlíželi a vyhodnocovali jej odborníci z univerzity v Aucklandu. Zatímco před zahájením testu deklarovalo spokojenost s rovnováhu mezi pracovním a osobním životem 54 procent zaměstnanců, v jeho průběhu se tento údaj zvýšil na 78 procent.

Vyšlo najevo, že i přes nižší počet odpracovaných hodin neklesla produktivita práce.

Barnes by podle svých slov doporučil vyzkoušet čtyřdenní pracovní týden všem společnostem na Novém Zélandu. V posledních letech se o zkrácení pracovního týdne často mluví, ale podle odborníků to pro ČR zatím není moc reálné.

O ještě revolučnějším přístupu uvažují v nedaleké Austrálii. Vědci z Melbournské univerzity při svém výzkumu došli k závěru, že lidé starší 40 let by měli pracovat jen 3 dny v týdnu, protože jen tehdy vykonávají svoji práce nejlépe. (jaz)


Více o tom, že optimální pracovní týden má trvat jen 3 dny čtěte ZDE:

Lidé starší než 40 let by měli pracovat jen 3 dny v týdnu. Vyzkoumali to australští vědci