Premiér Andrej Babiš vymyslel pro epidemiologa Romana Prymulu novou funkci. Měl by se stát zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl současnému náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi křeslo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Prymula, který ze své nynější funkce odchází ke konci května, nabídku předběžně přijal.

Informoval o tom server tn.cz.

“Vnímám situaci na ministerstvu zdravotnictví, kdy pan Prymula a pan Vojtěch dospěli k názoru, že spolu nechtějí spolupracovat,“ řekl Babiš pro TV Nova.

Náměstek Prymula podle něj nevychází především s některými dalšími spolupracovníky ministra.

V jiném rozhovoru ale předseda vlády tvrdil, že Prymula má s Vojtěchem „dobrý vztah“.

“Oslovil jsem pana Prymulu, že bychom mohli spolupracovat na poli vědy a výzkumu v rámci zdravotnictví, on je odborník,“ uvedl Babiš.

Situaci by měl dořešit příští týden, kdy o tom má jednat i s koaliční ČSSD.

“Po výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si to nedokáži představit,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) České televizi ohledně setrvání Prymuly jako náměstka ministra.

Prymula po vypuknutí koronavirové pandemie v Česku nejdříve řídil Ústřední krizový štáb.

Od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu covid-19. Na starosti tak má hlavně chytrou karanténu, kapacity nemocnic nebo testování nakažených.

Prymula dřív pro média sdělil, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity. To však ministr Vojtěch v úterý popřel, že bezpečnostní prověrka je vyžadována u všech náměstků od dubna 2019. Prymula ji ale doposud nedostal. pel)