Letošní ročník Ceny Arnošta Lustiga bude kvůli pandemii koronaviru zrušen. (Na snímku laureát 2018, Karel Řehka, Foto: Cena Arnošta Lustiga)

Česko-izraelská smíšená obchodní komora (ČISOK), organizátor Ceny Arnošta Lustiga, která je od roku 2011 každoročně udělována významným českým osobnostem, rozhodla na návrh předsedy Výboru ceny Arnošta Lustiga profesora Jana Pirka o zrušení letošního ročníku v souvislosti s pandemií nemoci covid-19.

Prezident ČISOK Pavel Smutný vyzval sponzory ceny, aby svou podporu přesměrovali ve prospěch projektů ČVUT sloužících boji s koronavirem. Ti na návrh reagovali pozitivně a v rámci sbírky pro ČVUT se mezi nimi podařilo vybrat přes 500 tisíc Kč.

„Z důvodu aktuální situace pandemie koronaviru jsme byli nuceni zrušit letošní ročník Ceny Arnošta Lustiga. Právě v duchu idejí Ceny – Odvaha a Statečnost, Lidskost a Spravedlnost – jsme se však rozhodli založit sbírku ČISOK COVID-19 a podpořit úsilí momentálně především ČVUT, které nezaspalo a přináší své výborné know-how a českou inženýrskou kreativitu do boje s epidemií,“ uvedl Smutný.

Sponzoři ceny výzvu ČISOK podpořit ČVUT přijali, podařilo se vybrat přes 500 tisíc korun. Do sbírky se zapojily Česká spořitelna, realitní skupina Lighthouse, advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný, společnost Pramacom, společnost ČZUB, průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group, Dekonta, a.s. a další dárci.

Generální partner Ceny Arnošta Lustiga, Škoda Auto a.s., přímo věnovala na projekty ČVUT půl miliónu korun.

Finance dárců budou použity na výrobu celoobličejových masek, které jsou určeny lékařům a zdravotníkům v první linii, plicních ventilátorů CoroVent a dezinfekce, která je dodávána do IZS hl. Prahy, lékařům, nemocnicím, hasičům, dětským domovům, domovům seniorů a dalším veřejně prospěšným organizacím.

Co se týče ceny Arnošta Lustiga, organizační výbor zvažuje variantu, že v roce 2021 bude cena udělena historicky poprvé více než jedné osobnosti.

„Ročníky 2020 a 2021 by se mohly spojit, protože kandidátů, kteří toto ocenění zasluhují, je celá řada. Věřím, že v příštím roce bude zdravotnická i společenská situace daleko příznivější. Budeme tak moci uspořádat důstojné předání Ceny,“ řekl Jan Pirk, předseda Výboru ceny.


O Ceně Arnošta Lustiga

Cena Arnošta Lustiga se uděluje každoročně jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako spisovatel Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

V loňském roce cenu obdržel bývalý velitel 601. skupiny speciálních sil a současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.

Dalšími laureáty ceny jsou podnikatel Paul Rausnitz, disidentka a chartistka Dana Němcová, spisovatel Jiří Stránský, podnikatel a filantrop Petr Sýkora, novinář a válečný veterán Bedřich Utitz, rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková a biskup Václav Malý.

Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora v rámci podpory odkazu Arnošta Lustiga, spisovatele světového formátu, významného představitele českého společenského života a dlouholetého čestného člena Česko-izraelské smíšené obchodní komory. (pel)