Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová chtějí nasadit miliardy eur k ukončení recese a oživení EU po koronavirové krizi.

Francie a Německo chtějí vytvořit evropský fond obnovy EU po krizi způsobené koronavirem ve výši 500 miliard eur (13,8 bilionu korun). Peníze mají dostávat země a odvětví nejhůře postižené pandemií. Oznámili to německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron po společném jednání přes videokonferenci.

„Cílem je vymanit se z této krize silněji a solidárněji jako Evropa,“ uvedla Merkelová.

Vůdci plánují zavést „francouzsko-německou iniciativu“, která se bude zabývat obdobím po pandemii Covid-19, a opatřeními zaměřenými na „zdraví, hospodářské oživení, ekologický a digitální přechod a průmyslovou suverenitu“, oznámilo francouzské předsednictví.

Francie a Německo také navrhují povolit Evropské komisi půjčovat si peníze na finančních trzích jménem Evropské unie a zároveň dodržovat smlouvy EU.

Návrh budou muset odsouhlasit všechny členské země.

Celkově se očekává, že letos se ekonomika eurozóny v letošním roce sníží o neuvěřitelných 7,7 procenta. V Itálii a Řecku by mohl být pokles až o 10 procent, což by vedlo k bankrotům a masivnímu propouštění.

Komise hodlá svůj plán představit ke konci května. (pel)