V Česku skončil o půlnoci 18. května po 66 dnech nouzový stav vyhlášený kvůli šíření koronaviru.

V Česku skončil nedělní půlnocí po 2 měsících nouzový stav, který výrazně omezil život v zemi. Vyhlášen byl vládou 12. března kvůli šíření koronaviru, několikrát byl poté prodloužen. Konec nouzového stavu ale neznamená uvolnění všech opatření. Lidé tak musí nadále nosit roušky, zakázány jsou i hromadné akce. 

Zavřené zůstávají také vnitřní prostory hospod a restaurací, hotely či penziony, ale vnitřní prostory zoologických zahrad nebo některá wellness.

A stejný zůstává i režim na hranicích. Hranice je podle ministerstva vnitra i nadále možné překračovat pouze na vybraných přechodech. O otevření dalších nebo o případném rozvolnění kontrol rozhodne vláda.

Protože se vláda už nemůže opřít o krizový zákon, bude restrikce vymáhat na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v neděli v ČT, že s plošným prodloužením nouzového stavu už vláda dál nepočítá.

Nouzový stav vyhlásila vláda 12. března na 30 dnů. Poté se opatření prodloužilo do konce dubna, původně přitom vláda žádala o termín 11. května.

Další prodloužení pak poslanci schválili 28. dubna, a to do 17. května. Vláda přitom původně požadovala termín 25. května, nakonec ale prošel o týden kratší návrh předložený komunisty. Nouzový stav tak v Česku platil 66 dnů. (pel)

Stav nouze bude v Česku až do 17. května. Sněmovnou nakonec prošel návrh komunistů

Nouzový stav je protiústavní a Babišova vláda lidem lže, tvrdí advokát. Podal návrh na zrušení