Schillerová nevyloučila další zvyšování deficitu státního rozpočtu České republiky. (Ilustrační foto - archiv)

Ministryně financí Alena Schillerová nevyloučila další zvyšování deficitu státního rozpočtu České republiky. Rozpočty obcí se podle odhadu ministerstva financí o 11 procent, když takzvané stres testy prokázaly, že obce zvládnou i 15procentní propad příjmů bez nutnosti svého zadlužování.

Schillerová hovořila o státním rozpočtu s prezidentem Milošem Zemanem.

Podotkla, že nevylučuje prohlubování rozpočtového schodku v případě propadu příjmů či poskytování další veřejné podpory firmám.

Poslanecká sněmovna letos již dvakrát na návrh ministerstva financí zvýšila očekávaný deficit státního rozpočtu na rok 2020. Z původních 40 miliard deficitu zvýšila schodek nejprve na 200 miliard a následně na 300 miliard korun.

Schillerová naznačila možnost dalšího zvýšení schodku, pokud se ukáže, že kvůli epidemii koronaviru dál klesnou příjmy rozpočtu.

Prezident podle Schillerové souhlasí s tím, že obce a kraje musejí investovat. Na to ale podle Schillerové dostanou přes programy připravované ministerstvem pro místní rozvoj víc, než o kolik přijdou kompenzačním bonusem.

„Panu prezidentovi jsem říkala, že my připravujeme masivní dotační podporu investičních projektů, která bude odpovídat tomu, co jsme vzali ze sdílených daní na kompenzačním bonusu,“ uvedla.

Zeman v nejaktuálnějším vyjádření ke státnímu rozpočtu uvedl, že deficit 300 miliard Kč může při rozumném hospodaření stačit a že nebude nutné jej dále zvyšovat.

Apeloval také na hledání úspor. Stát by podle Zemana neměl budoucnost projídat pouhými provozními výdaji. (sfr)