Nezaměstnanost v Česku může podle odhadů vzrůst až na 8 procent. Ministryně Maláčová chce nezaměstnaným téměř zdvojnásobit podporu v nezaměstnanosti. (Ilustrační foto)

Podporu v nezaměstnanosti až na 15 tisíc Kč navrhuje zvýšit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Výrazné zvýšení podpor v nezaměstnanosti má být podle ministryně dočasným opatřením v důsledku koronavirové pandemie. Tuzemská míra nezaměstnanosti v dubnu vzrostla na 3,4 %.  

Podle Maláčové se uvažuje o třech scénářích zvýšení podpory v nezaměstnanosti. V nejvyšší variantě by podpora vzrostla na 500 Kč za den, což by v souhrnu činilo 15 tisíc Kč za měsíc.

Průměrná podpora v nezaměstnaosti v současnosti dosahuje zhruba 8 500 korun.

Jako důvod zvyšování podpor v nezaměstnanosti Maláčová uvedla snahu „zachránit ekonomiku a lidi, kteří dělali všechno správně“.

Nezaměstnanost v ČR mírně roste, když v dubnu stoupla ze 3 procent na 3,4 %. Evidováno bylo 254 040 uchazečů o práci.

Ministryně vysvětlila, že cílem záměru na zvyšování podpor v nezaměstnanosti je vyrovnání podmínek se živnostníky, kteří obdobnou částku dostávají při zavření provozů.

„Je velmi složité vysvětlit pak statisícům lidí, kteří přijdou o práci nezaviněně kvůli viru, že musí přežít za polovičku,“ upozornila Maláčová.

Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by se v důsledku koronavirových opatření mohla v Česku zvýšit míra nezaměstnanosti až na 8 procent. (sfr)