Česko uspělo ve dvou arbitrážích s podnikatelem Václavem Fischerem, který po státu požadoval 10 miliard korun.

Podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer má smůlu. Ve 2 mezinárodních arbitrážích, ve kterých po České republice požadoval 10 miliard korun, neuspěl. Spor se vlekl přes 10 let, řešily ho opakovaně i tuzemské soudy.

Oznámilo to ministerstvo financí.

„Díky pravomocnému vítězství v těchto vleklých sporech jsme odvrátili hrozbu pro státní rozpočet přesahující 10 miliard korun. Je to už třináctá vítězná arbitráž v řadě a mě nesmírně těší, že i za tímto úspěchem stojí interní tým právníků ministerstva financí,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

První z arbitráží byla zahájena 2. prosince 2016 společností A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG, kde je Václav Fischer komanditistou.

Společnost se domáhala částky 375,3 milionů dolarů kvůli pochybením v souvislosti s insolvenčními řízeními z let 2005 a 2006, kdy došlo k údajně neoprávněnému zapsání letadel do soupisu konkursní podstaty a jejich následnému vydražení.

Rozhodčí tribunál 11. května 2020 žalobu společnosti A.M.F. v celém rozsahu zamítl. Dále určil, že každá strana sporu je povinna si hradit své náklady řízení.

Tentýž rozhodčí tribunál dal za pravdu České republice 6. května 2020 i v druhém sporu, ve kterém si Fischer nárokoval 60 milionů eur. Tvrdil, že Česká republika řadou údajně nesprávných úředních rozhodnutí a jednání neochránila jeho investice při jeho vytěsnění z akciové společnosti CK Fischer.

Jeho nárok ale tribunál zamítl a v tomto sporu navíc přiznal České republice právo na náhradu nákladů řízení.

Podnikatel Fischer vede proti České republice svým jménem ještě třetí arbitráž, ve které si nárokuje 21 milionů eur za znehodnocení své investice způsobené údajně nezákonným konkurzem. Toto řízení je v počáteční fázi. (pel)