Po dvouměsíční pauze mohou opět otevřít obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také třeba kadeřnictví nebo maséři.

V Česku začala další vlna rozvolňování koronavirových vládních opatření. Po 2 měsících začínají s omezeními fungovat holičství a kadeřnictví, masérské služby či manikúry a pedikúry. Od 11. května se také otevřely další prodejny obchodních center a venkovní zahrádky restaurací. První návštěvníky mohou přivítat i galerie, kina, muzea nebo výstavní síně. 

Obchodní centra nad 5 000 metrů čtverečních se otevřela téměř v plném provozu.

Stravovací prostory uvnitř budou muset být nadále uzavřeny.

Oblečení a obuv si lidé budou moci zkoušet po dezinfekci rukou. Oděvy na výměnu či reklamaci bude muset obchodník na 24 hodin uložit odděleně od ostatního zboží.

Nábytkářský řetězec IKEA bude regulovat počet zákazníků v obchodních domech. V Praze na Černém Mostě nedočkaví zákazníci vytvořili dlouhou frontu už v 7:00 ráno, upozornily Novinky.cz.

Kadeřnice a holiči budou muset stříhat s rouškou a ve štítu.

V kinech nebo divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných osob je bude oddělovat jedno volné sedadlo.

Celkově v hledišti může být nejvýše 100 diváků. Konzumace nápojů ani potravin nebo jejich prodej zatím nebude možný.

Některá kina a divadla ale i přesto zůstanou zavřená, protože by se jim provoz zatím nevyplatil a byl by ztrátový,

Povinná bude všude ochrana nosu a úst třeba rouškou, dodržování dvoumetrových rozestupů a pravidelná osobní hygiena a dezinfekce rukou. (pel)


Pondělí 11. května

  • Všechny provozovny v nákupních centrech (v případě pozitivní epidemiologické situace a specifických hygienických podmínek).
  • Provozovny nad 2 500 m2, které nejsou v nákupních centrech.
  • Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek.
  • Holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby.
  • Muzea, galerie a výstavní síně.
  • Zámky, hrady, skanzeny (venkovní prostory).
    Venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti