Nezaměstnanost v dubnu podle úřadu vzrostla na 3,4 procenta.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu stoupla na 3,4 procenta z březnových 3 procent. Úřad práce evidoval o 28 362 více lidí bez práce než v březnu, celkově pak 254 040 uchazečů o zaměstnání. Meziročně pak přibylo 44 212 nezaměstnaných. 

Informoval o tom Úřad práce ČR v tiskové zprávě.

Jedná se o nejvyšší hodnotu od března 2018, kdy bylo bez práce celkem 263 608 lidí.

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti služeb – zejména veřejného stravování, maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, silniční nákladní dopravy a zprostředkování služeb,“ uvedl Jan Karmazín, ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR.

Nejvíce nově příchozích hlásí Moravskoslezský kraj (6 420 osob) a Praha (5 385 osob).

Současná situace vyvolala větší poptávku po určitých profesích.

Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikované řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru.

Největší zájem byl o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky a pomocníky ve výrobě, uklízeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků, řidiče nákladních automobilů, zedníky, kuchaře nebo pomocné manipulační pracovníky. Více než 70 % volných pracovních míst je určeno pro uchazeče se základním, či nižším vzděláním.

Zaměstnavatelé nabízeli v dubnu prostřednictvím ÚP ČR 332 748 volných pracovních míst, z toho 11 438 v rámci dohod mimo pracovní poměr.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za březen 2020) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. (pel)