Poslanecká sněmovna schválila zrušení EET do konce roku 2020.

Poslanci schválili kvůli koronavirové pandemii zastavení elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku 2020. Odklad předložený Babišovou vládou se bude týkat všech odvětví, tedy všech 4 vln. Žádný podnikatel tak už nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nebudou kontrolovat. Sněmovnou zároveň prošel návrh na jednorázový příspěvek i malým společnostem s ručením omezeným. 

„Sněmovna dala zelenou návrhu ministerstva financí na odklad EET do 1.1.2021. Chceme, aby podnikatelé do konce roku neměli žádnou, byť jednorázovou a minimální, starost navíc. To nemění nic na tom, že EET má příznivý dopad na podnikatelské prostředí a řádný výběr daní a vrátíme se k němu,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter. 

Parlament už koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat 3 měsíce po skončení nouzového stavu.

Zákon, který dostane k projednání Senát, tak odložil i spuštění poslední fáze EET, která měla odstartovat 1. května.

Schválen byl i návrh, aby malé společností s ručením omezeným postižené šířením koronaviru měly nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně. Jde tak o obdobnou podporu, kterou nedávno získaly osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Příspěvek je určen pro společnosti s.r.o. s nejvýše dvěma společníky, kde o podporu mohou požádat oba. Může být i více společníků, kteří ovšem musejí být v přímém příbuzenském vztahu.

V takovém případě mohou o podporu požádat všichni. Stejně jako u podpory OSVČ nesmí být žadatel současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění a nesmí na sebe v daném období čerpat státní podporu zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit. (pel)