Miloše Zemana by měl v prezidentském křesle vystřídat nynější premiér Andrej Babiš nebo herec a moderátor Marek Eben.

Jako dalšího prezidenta Česka si lidé přejí současného premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo moderátora a herce Marka Ebena. Ukázal to nejnovější průzkum agentury STEM/MARK.

Současný premiér má sice nejvíce příznivců, ale zároveň také největší podíl odpůrců (stejný podíl odpůrců má i Václav Klaus ml.).

Babiše by volilo 15 % dotázaných, pro 32 % přichází v úvahu. Naopak předsedu vlády by nevolilo 67 % lidí.

Druhého Marka Ebena by volilo 14 %, dalších 46 % občanů by to zvážilo. Naopak nevolilo by ho 51 % respondentů.

Mezi dalšími uváděnými jmény se objevili Pavel Fischer (13 %), Jiří Drahoš (11 %), Marek Hilšer (11 %) nebo Lenka Bradáčová (8 %).

Zdroj: STEM/MARK

Prezidentský úřad vnímá jako důležitý polovina oslovených, význam funkce by ale neposilovali. Za posílení role prezidenta se postavila zhruba čtvrtina lidí. Další čtvrtina vnímá prezidentský úřad jako nepodstatný.

Profil budoucího prezidenta zůstává rozmanitý – z hlediska politiky voliči očekávají, že by budoucí prezident měl mít zkušenosti s praktickou politikou, ale do prezidentské kandidatury již vstupovat jako nestraník, který je nezávislý na lobbistech a politicích.

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím kombinace telefonického a online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 830 osob ve věku 18 a více let. Druhá vlna dotazování probíhala v březnu 2020.

Zdroj: STEM/MARK

(pel)