Sněmovna odmítla zvýšit koronavirový bonus pro OSVČ.

Poslanci i přes podporu opozice smetli ze stolu senátory navrhované zvýšení pomoci pro živnostníky zasažené pandemií. Senát prosazoval navýšení ze současných 500 korun za 700 korun za den v měsíci květnu a na 900 korun za den v červnu. Stejně tak nebyl podpořen návrh, aby příspěvek pobírali i lidé pracující na dohodu nebo pěstouni. 

Sněmovna schválila, že jednorázový příspěvek 500 korun denně živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným, které poškodila epidemie koronaviru, se bude vyplácet i po 30. dubnu.

Dnes sněmovna podruhé schválila pokračování Pětadvacítky pro poškozené OSVČ. Nově budou moci žádat o 500 Kč denně za období od 1. května do 8. června, maximálně tedy o 19 500 Kč,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitteru. 

Formulář bude podle ní k dispozici na webu finanční správy už od čtvrtka.

„Nový formulář bude podobný starému a bude stejně jednoduchý. Znovu bude stačit uvést základní informace, připsat bankovní účet a podepsat čestné prohlášení, že vám v daném období klesly příjmy kvůli koronaviru. Otevření provozovny tedy nemusí být překážkou,“ dodala.

Koronavirová podpora je určena všem OSVČ na hlavní i vedlejší poměr.

Dál bude platit, že na peníze nedosáhne ten, kdo si jen přivydělává při zaměstnání, například psaním na honorář, nebo už živnost zrušil, nebo je registrovaný na Úřadu práce či pobírá dávky v hmotné nouzi.

Finanční správa přijala dosud 476 924 žádostí o kompenzační bonus. Vyřídila z toho 444 603, celkově bylo vyplaceno 10 670 180 000 korun. Úřad to uvedl na Twitteru. (pel)