Evropská unie odstartovala digitální dárcovskou konferenci, při které má v plánu vybrat 7,5 miliardy eur (203,2 miliardy korun) na boj s pandemií koronaviru.

Evropskou unii (EU) má zachránit virtuální dárcovská koronavirová konference. Brusel by rád na boj proti pandemii vybral 7,5 miliardy eur (203,2 miliard korun). Samotná EU přispěje 1 miliard eur (27,1 miliardy korun). 

Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Sbírkou Brusel reaguje na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v polovině dubna přikázal dočasně pozastavit financování Světové zdravotnické organizace (WHO).

Šéf Bílého domu opakovaně označil za viníka koronavirové zkázy právě Světovou zdravotnickou organizaci, která mohla rozšíření nemoci podle něj zabránit, kdyby nešířila „dezinformace“ předkládané Čínou.

Dárcovské konference se účastní Francie, Německo, Velká Británie, Japonsko, Kanada nebo Saúdská Arábie. Zapojit by se měly i světové nadace a organizace.

Evropská komise zahájila digitální akci slíbením 1 miliardy eur, následoval francouzský prezident Emmanuel Macron slibující 500 milionů eur a německá kancléřka Angela Merkelová s 500 miliony eur.

Akce si klade za cíl shromáždit finanční prostředky z celého světa od vlád a filantropů s cílem vyvinout vakcínu a léčbu a následně zajistit, aby taková léčba byla všeobecně dostupná za dostupné ceny. (pel)