Vláda jedná o návrhu na úhradu nájemného, podle ekonoma Kovandy by stát mohl být štědřejší.

Vláda plánuje zaplatit za podnikatele minimálně třetinu nájemného. Chce tak zmírnit finanční ztráty těch, kteří museli kvůli vládním opatřením zavřít provozovny. Ekonom Lukáš Kovanda si však myslí, že by se stát měl podílet až z 50 procent.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle aktuálního návrhu by třetinu nájmu zaplatil stát, třetinu pronajímatel a třetinu nájemník, napsal server iDNES.cz.

Tato podpora by se týkala například obchodních center, malých obchodů, hospod či kadeřnictví, a to za období od 12. 3. do 30. 6.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda tento plán uvítal. Nicméně řekl, že by se stát měl podílet z větší části.

„Stát zde mohl být přece jenom velkorysejší a podílet se na záchraně nikoli z jedné třetiny, ale z poloviny, protože takto vyvolává tlak na pronajímatele, aby se na pomoci citelně podílel,“ uvedl ekonom. Upřesnil také, že by to stát stálo čtyři miliardy místo tří, což je snesitelný náklad.

S Kovandovým návrhem se ztotožňuje i předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Ten upozornil, že nákupní centra se uzavřela jako první, proto se jich koronavirová opatření dotkla nejvíce. Škody odhadl na 10 miliard korun měsíčně.

„Naši nájemci mají hodně peněz ve zboží, a tudíž nejsou ve většině případů tak kapitálově vybaveni, aby situaci bez pomoci státu ustáli,“ dodal.

Ani opozice nezůstala s připomínkami pozadu. Podle ní vláda pouze znovu předkládá návrhy, o kterých v minulosti odmítla jednat.

„Vláda naše připomínky a návrhy přehlasuje, nechce o nich jednat a pak je předloží jako svůj návrh,“ postěžoval si Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podobně to vidí i místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„Premiér oznámil, že stát uhradí část nájemného firmám, kterým vláda zakázala podnikat. Přesně 32 dnů poté, kdy jsem to navrhl a vyzval vládu k jednání,“ napsal na Twitteru.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček slíbil, že vládě v pondělí představí nový návrh na kompenzaci nájemného. Stát by se v tomto případě podílel z 50 procent, pronajímatel ze 30 procent a nájemce z 20 procent.

Havlíček v pořadu Otázky Václava Moravce České televize také potvrdil, že částečné uhrazení nájemného vládou by se mělo vztahovat i na podnikatele, kteří během pandemie provozovali e-shop nebo prodávali zboží v provozovnách přes okénko. (kag)