Prezident Donald Trump usiluje o znovuotevření země. Obyvatele tím ale vystavuje riziku nákazy.

Donald Trump hazarduje se zdravím a životy obyvatel, když usiluje o rychlé otevření země. Ve svém komentáři to napsal bývalý ministr práce Robert Reich. Podle něj se tak americký prezident snaží získat podporu u voličů před listopadovými volbami.

Reich v článku pro The Guardian toto tvrzení zdůvodnil tím, že Trumpova administrativa usiluje například o zrušení podpory příjmů. Lidé by v takovém případě neměli jinou možnost než se vrátit do práce.

Trump tak na jedné straně vzývá k „osvobození“ států jako Michigan, které zavedly přísná opatření. Na druhé straně obyvatelům nedává příliš na výběr, když musí volit mezi rizikem onemocnění a ztrátou zaměstnání.

Reich označil tento postoj za nehumánní a nesmyslný. Zdůraznil také, že pro veřejné zdravotnictví je v této chvíli nejdůležitější, aby zůstalo co nejvíce lidí doma.

Expert upozornil i na nedostatečný počet testů na covid-19. Vyjádřil obavy, že bez adekvátních dat a intenzivnějšího testování nebude možné s virem bojovat.

Doposud bylo otestováno pouze 6,5 milionů obyvatel. Celkový počet dospělých jedinců ve Spojených státech je přitom 200 milionů.

Bývalý ministr také upozornil na to, že se vláda snaží navrhnout legislativu, která by znovuotevřeným podnikům zajistila právní imunitu. Společnosti by tak byly de facto zproštěné právní odpovědnosti za potenciálně nakažené zaměstnance či zákazníky.

Reich v závěru shrnul, že se Trump snaží o nastartování ekonomiky a nahrání politických bodů před listopadovými volbami, a to na úkor zdraví obyvatel.

Varoval také, že spěchat se v případě pandemie nevyplatí. Bez testování a dostatečného zmapování kontaktů nakažených se nemoc může vrátit a vést k prohloubení a prodloužení ekonomické krize. (kag)