Návrh Klause mladšího odebrat platy zákonodárcům vláda s velkou pravděpodobností neschválí.

Václav Klaus mladší (Trikolóra) s návrhem na půlroční odebrání platu zákonodárcům nejspíš neuspěje. Podle vládních legislativců totiž plat přispívá k řádnému výkonu jejich mandátu. Vláda nesouhlasí ani s tím, že by byla činnost Parlamentu utlumena.

Záporné stanovisko by měl předložit kabinet ANO a ČSSD po pondělní schůzi ministrů, napsaly EuroZprávy.cz.

Vláda v předběžném vyjádření odmítla argument, že by obě komory Parlamentu během nouzového stavu utlumily svou činnost. Poslanec či senátor může navíc během tohoto období vykonávat i jiné činnosti spojené s výkonem jeho funkce.

Podle novely, kterou navrhl předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší, by poslanci ani senátoři neměli dostávat plat za letošní druhé pololetí.

Nadále by ale mohli čerpat náhrady, které slouží na dopravu, stravu a reprezentaci. Ty se měsíčně pohybují mezi 46 200 a 62 700 tisíci korunami hrubého.

Dále by se zákonodárci měli scházet jen jednou za měsíc a ve zbytku času vykonávat své původní povolání. Součástí návrhu je také zrušení Senátu a dalších „zbytečných částí státu“.

Klaus mladší svůj návrh zdůvodnil tím, že by zákonodárci měli dát najevo solidaritu s lidmi, jejichž podnikání či zaměstnání bylo nebo bude koronavirovou krizí negativně poznamenáno.

Protože však nenavrhl Sněmovně zrychlené schválení už v prvním čtení, novela prakticky nemá šanci nabýt účinnosti do konce července ani v případě, že by ji Parlament schválil.

Je také pravděpodobné, že se k předloze zákonodárci nedostanou vzhledem k velkému množství návrhů zákonů a novel, které v současné době čekají na schválení.

Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 tisíc korun hrubého. Většina zákonodárců však pobírá i funkční příplatky v rozsahu desítek tisíc korun měsíčně.

Šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací si tak měsíčně přijdou na 127 800 tisíc korun, předsedové obou parlamentních komor dokonce až na 243 800 tisíc korun. (kag)