Brazilská fotbalová megahvězda, Neymar Jr., toho času ve službách pařížského klubu PSG, pilně trénuje... hru na kytaru. Francouzská Ligue 1 byla kvůli koronaviru předčasně ukončena.

Francouzské kluby zuří poté, co byla kvůli koronavirové pandemii předčasně ukončena nejvyšší francouzská fotbalová soutěž, Ligue 1. Některé kluby kvůli nedohrání ligy hrozí žalobou. Naopak, v Itálii se všechny kluby dohodly, že Serie A bude dohrána. Německá Bundesliga má začít už 9. května.

Některé francouzské kluby odmítají ukončení tamní nejvyšší fotbalové soutěže. Olympique Lyon chce požadovat náhradu škod, které vyčíslil na desítky milionů eur. Právní kroky zvažuje i sestupující Amiens.

Z francouzské ligy bylo vinou pandemie koronaviru odehráno necelých 28 z celkových 38 kol. Vedení soutěže se rozhodlo vyhlásit mistra i určit sestupující týmy.

Titul obhájil pařížský klub Paris St. Germain, který vedl tabulku o 12 bodů před Marseille. Do nižší soutěže sestoupí kluby Amiens a Toulouse.

Lyon skončil až sedmý. Kvůli tomu by poprvé od sezony 1994/95 nehrál evropské poháry. Teoreticky by se však klub ještě mohl do příštího ročníku Ligy mistrů dostat tak, že by vyhrál její stávající ročník, kde v osmifinále čelí italskému Juventusu.

Liga mistrů je zatím přerušena na neurčito.

Vedení Lyonu neuspělo s návrhem na dokončení sezony formou play off. Konečné pořadí či postupující do pohárů považuje Olympique za sporné a v rozporu s doporučením UEFA.

Právní kroky zvažuje i Amiens. Předposlednímu týmu tabulky se nelíbí, že byl poslán o soutěž níž, přestože 10 kol před koncem sezony ztrácel na osmnácté Nimes jen čtyři body.

Serie A se dohraje

V Itálii chtějí dohrát fotbalovou ligu všechny kluby. Pro dohrání sezony italské fotbalové ligy se vyslovily všechny kluby, včetně klubů, které se dříve k pokračování stavěly rezervovaně, jako jsou poslední Brescia a FC Turín.

V italské lize zbývá odehrát dvanáct kol a několik odložených zápasů. Tabulku vede Juventus Turín o pouhý 1 bod před Laziem Řím.

Fotbalisté v Itálii budou moci od 4. května začít s individuálním tréninkem. Od 18. května budou mít povoleno připravovat se ve skupinách a 2. června by se mělo začít znovu hrát.


Ronaldo už pilně trénuje.

Největší poklad italské „Staré dámy“, Cristiano Ronaldo, už pilně trénuje.


Bundesliga je nejistá

V Německu měla tamní nejvyšší fotbalová soutěž po koronavirové přestávce začít už 9. května. Německá vláda však rozhodnutí o pokračování Bundesligy odložila.

Německá fotbalová liga tak zatím souhlas ke znovuzahájení sezony přerušené pandemií koronaviru nedostala. Spolková vláda by se měla návrhem zabývat ve středu.

Odložení rozhodnutí na úrovni vlády fakticky znemožňuje začít Bundesligu 9. května. Ta je přerušena od poloviny března.

Jednotlivé kluby už se postupně vrátily k tréninku. Zápasy se mají konat bez diváků. Tabulku vede Bayern Mnichov o čtyři body před Dortmundem. (sfr)