Iniciativa Češi pomáhají znovu vyzvala vládu, aby Česko přijalo dětské uprchlíky z řeckých táborů. (Ilustrační foto)

Iniciativa Češi pomáhají se znovu snaží donutit Babišovu vládu, aby přijala uprchlické sirotky z táborů v Řecku. Připomněla, že v Česku je asi 200 rodin, které jsou připraveny dětské migranty přijmout. Iniciativa dále uvedla, že získala na přijetí dětí „nemalé finanční prostředky“ od dárce, takže od vedení státu by se jednalo hlavně o „projev dobré vůle, gesto solidarity“.

Iniciativa v otevřeném dopise upozornila, že už tak kritická situace v řeckých táborech se v době epidemie ještě více zhoršila.

Pisatelé dále poukázali na to, že diskuze běží v Česku už druhým rokem, ale žádná pomoc ze strany státu zatím nepřišla.

„V Česku jsou přitom připravené náhradní rodiny a celá síť organizací a dobrovolníků,“ napsala organizace.

Řecko začátkem září 2019 vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Konkrétně Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to označil jako snahu Řecka znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků a na řecký dopis vůbec neodpověděl.

Později Atény vybídl, aby poskytly seznam konkrétních dětí, které by ČR mohla přijmout. Letos v lednu pak uvedl, že celou věc považuje za uzavřenou.

Iniciativa Češi pomáhají spolu s Lékaři bez hranic, Organizací pro pomoc uprchlíkům a Amnesty International už loni vyzvala vládu, aby projevení solidarity nebránila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup přijetí dětských běženců bez doprovodu z Řecka.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla už loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je potřeba pomáhat v jejich zemích.


OTEVŘENÝ DOPIS K PŘIJETÍ NEDOPROVÁZENÝCH DĚTÍ Z UPRCHLICKÝCH TÁBORŮ (adresováno Vládě ČR a ministru vnitra Janu Hamáčkovi) 

Otevřený dopis k přijetí nedoprovázených dětí z řeckých uprchlických táborů

V Praze, 27. dubna 2020

Vážení členové vlády, vážený pane ministře Hamáčku,

v této nelehké době, kdy se téměř celý svět ocitá v krizi kvůli pandemii, se více než dříve ukazuje, jakou sílu a jaký smysl může mít vzájemná pomoc a solidarita.

Proto se na vás formou otevřeného dopisu znovu obracíme s výzvou, abyste podnikli kroky k přijetí nedoprovázených dětí z řeckých uprchlických táborů.

Situace na řeckých ostrovech byla kritická již před několika měsíci, v souvislosti s epidemií se tamní podmínky ještě zhoršily.

Již devět zemí Evropské unie s relokací dětí z uprchlických táborů začalo. Zatím jde o 1600 dětí mladších čtrnácti let, případně starších dětí se zdravotními problémy.

První skupinky přiletěly v minulých týdnech do Lucemburska a do Německa, děti jsou v karanténě, odkud pak půjdou do rodin nebo k pečujícím organizacím.

Naše iniciativa Češi pomáhají společně s Organizací pro pomoc uprchlíkům a Amnesty International vyzývá českou vládu a zejména ministerstvo vnitra, aby se Česká republika přidala k zemím, které ohrožené děti přijímají.

Diskuse v České republice už běží dva roky, ale žádná pomoc ze strany státu zatím nepřišla.

V Česku jsou přitom připravené náhradní rodiny a celá síť organizací a dobrovolníků. Zároveň má Česká republika i dostatečné kapacity ve specializovaných zařízeních pro děti cizinců. Věříme, že by šlo tyto prostory využít k potřebné karanténě.

Naše iniciativa má také od soukromého dárce zajištěné nemalé finanční prostředky na realizaci přijetí dětí.

Ze strany vedení státu by tedy šlo především o projev dobré vůle, gesto solidarity.

Věříme, že zvlášť v této složité době je ten pravý čas udělat krok, který může několika desítkám dětí zachránit zdraví a život.

S pozdravem,
občanská iniciativa Češi pomáhají
s podporou Organizace pro pomoc uprchlíkům a Amnesty International.