Vláda potichu znovu zavedla parkovací zóny. Pražský primátor Zdeněk Hřib ale placené stání v hlavním městě zase zrušil.

Vláda nenápadně zrušila parkování v městských a obecních zónách zdarma, které zavedla od 16. března jako jedno z opatření proti šíření epidemie koronaviru. Informovala o tom navíc jen pár hodin dopředu. Praha ovšem nařízení nehodlá respektovat. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) placené parkování v hlavním městě zase zrušil.

„Vláda v tom zas dělá jen chaos. Oznámit obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl. Dnes jsem proto vydal nařízení o obnově platnosti modrých zón až od 11. května. Tento termín jsme chtěli po vládě a je domluvený i s jednotlivými městskými částmi,“ uvedl Hřib.

V Praze tedy řidiči zatím za parkovné platit nemusí. K podobnému kroku se rozhodli v Brně.

Kritikou ale nešetřila ani další města. S rozhodnutím kabinetu nesouhlasí ani plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

„Tak díky ‚akční‘ vládě od půlnoci znovu platí ve městech parkovací řády. Na znovunastartování systému máme tedy celé dvě hodiny,“ napsal na Twitteru.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) však kritiku odmítl.

„Byla to věc, kde byla vláda pod obrovským tlakem měst a obcí, aby to zrušila. A když to zrušíme, tak je to zase špatně,“ uvedl.

Zrušení zón placeného stání bylo jedním z mimořádných opatření zavedených 16. března vládou v rámci nouzového stavu. (pel)