Ústavní soud pokáral vládu za to, že špatně informovala o koronavirových zákazech. (Foto: Úřad vlády ČR)

Ústavní soud ČR (ÚS ČR) pokáral Babišovu vládu, že špatně informovala o pandemických opatřeních. Stížnosti lidí proti omezení pohybu a vyhlášení nouzového stavu zamítl. Některými návrhy se přitom soud vůbec nezabýval. Další stížnost pak označil jako nepřípustnou a jedna byla podána člověkem, který k tomu nebyl oprávněný. 

Celkově soudu přišlo 11 stížností proti opatřením vlády.

Podle rozhodnutí ÚS je vyhlášení nouzového stavu „aktem vládnutí“, který nepodléhá kontrole Ústavního soudu a „je ‚přezkoumatelný‘ primárně demokraticky zvoleným (‚nesoudním‘) orgánem, kterým je Poslanecká sněmovna“. Proto se jím ÚS nemohl zabývat.

Neznamená to však, že by Ústavní soud nemohl za jiných okolností vyhlášení nouzového stavu přezkoumat, třeba v případě, že by rozhodnutí zároveň obsahovalo konkrétní krizová opatření a normativní pravidla chování nebo kdyby se na soud obrátila politická menšina.

K omezení pohybu osob soud konstatoval, že stěžovatelka nebyla oprávněna návrh podat, protože nerozporovala zásah do svých zásadních práv.

V minulém týdnu Městský soud v Praze zrušil 4 opatření ministerstva zdravotnictví, která omezovala volný pohyb, maloobchod a služby. Koronavirové zákazy jsou podle rozhodnutí soudu nezákonné, protože nebyly přijaty podle krizového zákona. (pel)