Oxfordská univerzita patří mezi nadějné instituce, které by mohly objevit vakcínu proti koronaviru.

Oxfordská profesorka doufá, že její univerzita selže při hledání vakcíny proti koronaviru. Má obavy, že Velká Británie bude zobrazována v příliš pozitivním světle.

Emily Cousensová se obává, že pokud Spojené království jako první přijde s vakcínou proti viru Covid-19, všechny lekce, které za poslední týdny země dostala, budou zapomenuty. Veřejnost podle ní britské vládě odpustí její nečinnost během první fáze šíření nákazy, a zapomene na úspěchy boje proti nemoci všech ostatních zemí.

„Rychle zapomeneme na ničivě pomalou reakci britské vlády, kdy Boris Johnson pyšně chránil britské instituce, jako je individualita jednotlivce a hospody, na úkor lidských životů,“ píše ve svém článku pro Huffington Post.

V boji proti koronaviru jsou úspěšné některé asijské země jako Jižní Korea či státy, které vedou ženy, jako například Německo a Nový Zéland. Pokud závod o nalezení vakcíny vyhraje britská Oxfordská univerzita, která je momentálně na dobré cestě, stane se podle Cousensové prototypem ideálního vůdce znovu bílý muž s oxfordským vzděláním. To může podle ní vyústit v nebezpečný patriotismus a vyzdvihování britských úspěchů na úkor kritiky špatných kroků vlády.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab prohlásil, že objevení vakcíny tento rok zatím nepředpokládá. Někteří odborníci mají ohledně vakcíny také obavy, varují však spíše před tím, aby nedošlo k podobnému nedostatku, jako se to stalo u roušek a respirátorů. (kst)