Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates označil pandemii koronaviru za jeho "nejhorší noční můru".

Miliardář Bill Gates považuje pandemii koronaviru za noční můru. Podle zakladatele Microsoftu závisí restart ekonomiky na vývoji očkování. Zafinancuje proto výrobu miliardy vakcín. Gates přitom předpověděl virovou zkázu už v roce 2017 na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově. 

Gates to uvedl v rozhovoru pro The Times.

„Moje nejhorší noční můra se splnila,“ řekl.

Nadace Bill & Melinda Gates Foundation je v současné době zřejmě největším přispěvatelem Světové zdravotnické organizace (WHO).

Americký miliardář je připraven dát peníze na výrobu několika vakcín ještě dřív, než budou schváleny, aby pak mohly být distribuovány po celém světě co nejrychleji to bude možné.

V kontaktu je i s farmaceutickými společnostmi. S těmi jedná o posílení výroby vakcíny vyvinuté vědci z Oxfordské univerzity, kterou už začali v tomto týdnu testovat na lidech. Podle odborníků by mohla být k dispozici už letos na podzim.

Gates přitom předpověděl virovou zkázu už v roce 2017 na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově. Když v projevu varoval před smrtícím virem, který by v blízké budoucnosti mohl zabít miliony lidí, světoví politici ani odborníci to nebrali moc na zřetel.

Upozornil tehdy, že země na světě nejsou na vypuknutí epidemie připraveny.(pel)

Bill Gates předpověděl virovou zkázu už před 3 lety. Politiky to nezajímalo