Předseda ODS Petr Fiala se pustil do premiéra Babiše a jeho vlády. (Ilustrační foto)

Byznys a dotace má premiér Andrej Babiš (ANO) v DNA. Uvedl to předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Eurozprávy. Vláda podle něj zabíjí ekonomiku, protože jedná pomalu a navíc špatně. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) svými výroky buď lže, nebo své práci nerozumí, tvrdí šéf opoziční strany. 

„Demokracie není v jeho DNA. Byznys a dotace ano, ale s demokracií opravdu nemá tento člověk nic společného,“ vyjádřil se pro Eurozprávy o předsedovi vlády.

Nouzový stav podle něj některým politikům vyhovuje.

„Uvedu příklad: vláda předkládá v nouzovém stavu do Sněmovny zákony, které s krizí nesouvisí. Cynicky se spolehli na odvedenou pozornost nebo jakým právem se pokouší vyřadit z debaty opozici?“ ptá se.

„Řídit stát není to samé jako řídit firmu. A on to neumí. Ukázala se také necitlivost k právnímu státu a necitlivost a nepochopení ke střední vrstvě a k živnostníkům, malým podnikatelům. Vláda nastavila pomoc tak, že na ni normální lidé nedosáhnou,“ uvedl.

Šéf občanských demokratů označil počínání vlády během koronavirové krize za chaotické. Kabinet podle něj dělá jednu chybu za druhou.

„A to od zpochybňování nutnosti připravit se na epidemii, přes nedostatek zdravotnického materiálu, předražené nákupy, zmatky, až po protiprávní jednání, jak nedávno rozhodl soud. Virus ohrožuje zdraví, ale vláda zabíjí ekonomiku. To je naprosto nepřípustné,“ podotkl v rozhovoru.

Upozornil navíc, že vláda vědomě jedná protiprávně.

„Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když přestala rozhodovat podle zákona o krizovém řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví…Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu. Je dobře, že jim ji soud svým rozhodnutím vrací,“ myslí si.

Na přetřes přišly i výroky ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Ta tvrdí, že stát na pomoc podnikatelům poslal 1,2 bilionu korun (20 % HDP). Ve skutečnosti ale odešlo jen 0,7 procenta HDP, připomněl server.

„Paní ministryně Schillerová buďto lže, nebo tomu nerozumí a nedělá tím pádem svou práci dobře. Tyhle její řeči jen popuzují občany, protože k většině z nich žádné peníze a pomoc nedorazily. Proto říkám, že virus ohrožuje zdraví, ale vláda zabíjí ekonomiku,“ zlobí se Fiala.

Fiala kritizoval chaotickou komunikaci vlády směrem k veřejnosti.

„Nerozumí tomu, že se otevřou hobbymarkety a neotevřou se jiné obchody s naprosto stejnými parametry. Je to výsledek práce nějaké lobby? Je to chaos? Nevím. Ale vím, že přesně toto jsme od vlády požadovali: aby to upřesňovala, aby dala kritéria a parametry,“ řekl. (pel)