Pandemie onemocnění Covid-19 a invaze sarančat zapříčinily růst ceny kávy.

V důsledku koronavirové krize došlo ke zvýšení ceny kávy až o 10 %. Důvodem je pozastavení vývozu plodin některými státy a hromadění této komodity zeměmi, které mají obavy z nedostatku dodávek.

Cena této pochutiny přitom v posledních letech klesala, napsal server iDNES.cz.

Jak informovala finanční televize CNBC, v roce 2011 se cena za kilogram kávy Arabica vyšplhala na 6,7 dolarů (169 korun). V březnu letošního roku stál kilogram této kávy přibližně 2,5 dolarů (63 korun).

Oblíbená káva Arabica z Brazílie, která je největším producentem této komodity, zdražila v březnu o 10 % oproti předchozímu měsíci.

V důsledku zavedení koronavirových opatření a uzavření hranic Kolumbie byly pozastaveny také dodávky kávy z tohoto státu. Koronakrize zde pravděpodobně negativně ovlivní letošní sklizeň, která obvykle probíhá v dubnu. Chybí totiž pracovní síla.

Výrobu kávy ve východní Africe zase ohrožuje nebývalá invaze sarančat, která poškodila letošní úrodu.

Podle Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) k nedostatku dodávek a nárůstu cen přispělo především narušení dodavatelského řetězce v lodní dopravě a sklizni. To ve výsledku vedlo k převýšení poptávky nad nabídkou.

V některých zemích vzrostly v poslední době výdaje na kávu až o desítky procent. V Itálii to podle průzkumu trhu bylo 29,5 %, ve Francii 34,6 % v porovnání se stejným obdobím minulého roku.

Odborníci nicméně předpověděli, že v následujících měsících lze očekávat opětovný pokles poptávky.

Cena kávy se může snížit v důsledku prodloužení koronavirových opatření, ke kterým patří i uzavření kaváren a restaurací. Spotřebitelé navíc budou čerpat z nahromaděných zásob. (kag)