V Česku začne od 23. dubna plošné testování obyvatel na koronavirus. Zapojit by se mělo až 27 tisíc lidí.

Česko začne s plošným testováním obyvatel na nový typ koronaviru Covid-19. Unikátní studie kolektivní imunity, které se podrobí až 27 tisíc lidí, má zjistit podíl nakažených mezi českou populací. V případě, že bude podíl nakažených v populaci nízký, čeká Česko další nárůst případů v následujících týdnech a měsících.

„Spouštíme unikátní studii kolektivní imunity. Na přítomnost koronaviru bude otestováno 27 tis. osob. Chceme zjistit, jak velká část populace se s infekcí setkala nebo jak jsou na tom s imunitou různé věkové skupiny. Díky tomu lépe pochopíme situaci a vytvoříme predikci vývoje,“ napsal ministr zdravotnictví na Twitter.

Podle Vojtěcha je určitá skupina lidí, kteří nejsou ve statistikách pozitivních případů zachyceni, ale přitom si onemocněním již prošli. Sami o tom navíc nemusí mít ani tušení, protože se u nich neprojevily žádné příznaky.

„Přitom se už u nich vytvořily protilátky a mohou být infekční,“ doplnil ministr.

Studie bude probíhat v Praze, Brně a okolí, Olomouci a okolí, Litoměřicích, Litovli a Uničově.

Účast je dobrovolná. Zájemci najdou veškeré informace na webu covid-imunita.uzis.cz. Pokud splní kritéria, stačí bez registrace přijít na odběrové místo. Odběry začnou 23. dubna,“ napsal Vojtěch. 

Studie kolektivní imunity by měla ukázat výsledky na začátku května.

Česko registruje dosud 6 914 případů nákazy koronavirem, zemřelo 196 lidí. Provedeno bylo dosud přes 170 tisíc testů. (pel)