Ministryně financí Alena Schillerová předloží nový návrh rozpočtu pro letošní rok, ve kterém bude aktualizovaný schodek ve výši 300 miliard korun.

Deficit letošního státního rozpočtu ČR bude kvůli koronavirové pandemii ještě větší, než ještě před pár dny plánovala vláda. Ministryně financí Alena Schillerová chce předložit novelu rozpočtu, která by deficit zvýšila na rekordních 300 miliard korun. Sněmovna přitom v březnu schválila „nouzovou“ novelu státního rozpočtu se schodkem 200 miliard.

Ministryně financí Alena Schillerová předloží nový návrh rozpočtu pro letošní rok, ve kterém bude aktualizovaný schodek ve výši 300 miliard korun. Oznámila to v ČT.

„Aktualizovali jsme odhad propadu příjmů. Je větší než těch 80 miliard, které jsme odhadovali před měsícem,“ uvedla Schillerová.

S prodlužováním doby trvání restriktivních opatření se dá čekat nejen větší výpadek daňových příjmů, ale i sociálního pojištění, podotkla dále ministryně.

„Bude propad na sociálním pojištění, DPH, u příjmových daní. Firmy stojí, neprodukují. Bude tam dalších 60 miliard, celkem tedy výpadek 140 miliard oproti původně schválenému rozpočtu,“ zdůraznila.

Podle Schillerová vláda musí ke zvýšení deficitu přistoupit, aby „zachránila ekonomiku i občany“.

Původní verze státního rozpočtu schválená Sněmovnou loni v prosinci počítala s deficitem ve výši 40 miliard Kč.

Zvýšení deficitu státního rozpočtu na 300 miliard korun nehodlá vetovat prezident Miloš Zeman. Zároveň však tvrdí, že by vláda měla šetřit. A to například na dotacích pro sluneční elektrárny.

Zeman to řekl na Frekvenci 1.

O deficitním rozpočtu bude Zeman mluvit s ministryní financí Alenou Schillerovou.

„Vyhazujeme každý rok 30 miliard na solární elektrárny. Zeptám se, jestli právě teď není třeba tento nesmyslný výdaj z rozpočtu vyhodit,“ prohlásil Zeman. (sfr)

Poslanci odklepli zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard. Sněmovnou prošla i další opatření