Více než čtvrtina podnikatelů má kvůli koronaviru vážné problémy, zjistil průzkum. Desetina musela úplně skončit. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Přímo pozastavit byznys muselo kvůli koronaviru už 10 procent podnikatelů v ČR. Ukázal to průzkum agentury SC&C. Dalších 18 procent firem pak má vážné finanční problémy. Podnikatelé jsou na tom výrazně hůře než průměr populace, kde opravdu velké finanční problémy ohrožují 3 procenta populace.

„Počet ekonomických a společenských optimistů začíná klesat, v současné době jich je necelá čtvrtina, zatímco dvě třetiny populace předpokládají, že ČR bude krizí oslabená,“ uvedla Jana Hamanová, ředitelka výzkumu SC&C.

Větší obavy do budoucna přitom mají ženy a také nejmladší generace do 34 let.

Z průzkumu vyplývá, že 58 % domácností se „má pořád stejně a nemá finanční potíže“. Až 28 % domácností už trochu šetří a 11 % uvedlo, že šetří hodně.

Oproti tomu pouze 25 % podnikatelů deklarovalo, že nemá žádné finanční problémy. Stejný podíl pak šetří trochu a 22 % šetří hodně.

Zdroj: SC&C

Většina lidí se pak shodne na tom, že vláda celou situaci zvládá poměrně dobře. Nejméně kritičtí jsou senioři a naopak nejvíce lidé s vysokoškolským vzděláním nebo nejmladší generace.

Z opatření osloveným nejvíce vadí zákaz sdružování lidí, protože se nemohou setkávat s blízkými (31 %).

Čtvrtině lidí vadí omezená možnost rekreačních aktivit. Povinnost nosit roušky pak obtěžuje 25 % lidí.

Průzkum se uskutečnil do 9. do 12. dubna a zúčastnilo se ho 2 085 lidí.

Zdroj: SC&C

(pel)